Tarta z pieczonym burakiem, karmelizowaną cebulą i serem

Uwielbiam jeść tarty. Na śniadanie, lunch, podczas wieczorów ze znajomymi. W bistro lub w domu. Ulubiona to ta z pieczonymi burakami, ale równie smaczna jest z porem i indykiem. Niestety od dawna przeraża mnie ilość masła, która potrzebna jest do wyrobienia ciasta na tarte. W związku z tym jakiś czas temu wypróbowałam wersje z oliwą i pozytywnie się zaskoczyłam! Tarta wyszła równie pyszna! Przedstawiam więc, moją zdrowszą wersje tarty.


Ciasto (uniwersalne):

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • około 1/2 szklanki wody
  • Łyżeczka soli
  1. Wymieszaj mąkę z oliwą aż do uzyskania grudek.
  2. Dodaj zimną wodę i wyrób kruche ciasto. Dodaj najpierw mniejszą ilość, a potem dodawaj po trochę większą ilość, tak aby ciasto było wilgotne i aby dało się ulepić z niego kulę (nie może lepić się do rąk).
  3. Rozwałkuj ciasto na blacie oprószonym mąką i wyłóż nim foremkę na tarte (polecam taką z wyjmowanym spodem).
  4. Nakłuj ciasto w kilku miejscach, rozłóż papier do pieczenia i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby się nie unosiło podczas pieczenia.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut
  6. Zdejmij fasolę i papier i piecz jeszcze około 5-8 minut, tak aby tarta się zrumieniła.

 

Farsz:

  • 4 jajka
  • Małe opakowanie śmietany
  • Średni upieczony burak
  • Karmelizowana cebula (olej, 2-3 cebule czerwone, miód, ocet balsamiczny)
  • 20-40g sera gorgonzola/blue cheese/fety
  • Łyżeczka tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  1. Karmelizuj cebulę. Do garnka nalewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone w pióra cebule, łyżkę miodu i 2 łyżki octu balsamicznego. Dusimy ok. 40 minut na małym ogniu. Jeżeli cebula jest już bardzo miękka to znaczy, że jest gotowa.
  2. Po upieczeniu ciasta, nałóż na nie karmelizowaną cebulę.
  3. Następnie równo rozłóż plasterki upieczonego buraka.
  4. Wymieszaj w miseczce/szklance 4 jajka ze śmietaną, lekko posól i dodaj pieprz (RADA: jeżeli tarta ma być mniej jajeczną w smaku dodaj 2 jajka całe oraz 2 żółtka bez białka).
  5. Wylej masę jajeczną równo na tarte.
  6. Pokrusz ser i rozsyp równo po tarcie, dodaj tymianek.
  7. Piecz w piekarniku 25-30 minut (aż lekko się zarumieni).
  8. Wyjmij tatrę z piekarnika, lekko ostudź. Wtedy możesz ją spokojnie pokroić.

Tarta najlepiej smakuje z lekką sałatką. Mieszanka sałat, małe pomidorki, sos balsamico (oliwa,miód,ocet balsamiczny, musztarda francuska).


 

 

Dodaj komentarz