Uwielbiam jeść tarty. Na śniadanie, lunch, podczas wieczorów ze znajomymi. W bistro lub w domu. Ulubiona to ta z pieczonymi burakami, ale równie smaczna jest z porem i indykiem. Niestety od dawna przeraża mnie ilość masła, która potrzebna jest do wyrobienia ciasta na tarte. W związku z tym jakiś czas temu wypróbowałam wersje z oliwą i pozytywnie się zaskoczyłam! Tarta wyszła równie pyszna! Przedstawiam więc, moją zdrowszą wersje tarty.
Ciasto (uniwersalne):
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- około 1/2 szklanki wody
- Łyżeczka soli
- Wymieszaj mąkę z oliwą aż do uzyskania grudek.
- Dodaj zimną wodę i wyrób kruche ciasto. Dodaj najpierw mniejszą ilość, a potem dodawaj po trochę większą ilość, tak aby ciasto było wilgotne i aby dało się ulepić z niego kulę (nie może lepić się do rąk).
- Rozwałkuj ciasto na blacie oprószonym mąką i wyłóż nim foremkę na tarte (polecam taką z wyjmowanym spodem).
- Nakłuj ciasto w kilku miejscach, rozłóż papier do pieczenia i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby się nie unosiło podczas pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut
- Zdejmij fasolę i papier i piecz jeszcze około 5-8 minut, tak aby tarta się zrumieniła.
Farsz:
- 4 jajka
- Małe opakowanie śmietany
- Średni upieczony burak
- Karmelizowana cebula (olej, 2-3 cebule czerwone, miód, ocet balsamiczny)
- 20-40g sera gorgonzola/blue cheese/fety
- Łyżeczka tymianku
- Sól
- Pieprz
- Karmelizuj cebulę. Do garnka nalewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone w pióra cebule, łyżkę miodu i 2 łyżki octu balsamicznego. Dusimy ok. 40 minut na małym ogniu. Jeżeli cebula jest już bardzo miękka to znaczy, że jest gotowa.
- Po upieczeniu ciasta, nałóż na nie karmelizowaną cebulę.
- Następnie równo rozłóż plasterki upieczonego buraka.
- Wymieszaj w miseczce/szklance 4 jajka ze śmietaną, lekko posól i dodaj pieprz (RADA: jeżeli tarta ma być mniej jajeczną w smaku dodaj 2 jajka całe oraz 2 żółtka bez białka).
- Wylej masę jajeczną równo na tarte.
- Pokrusz ser i rozsyp równo po tarcie, dodaj tymianek.
- Piecz w piekarniku 25-30 minut (aż lekko się zarumieni).
- Wyjmij tatrę z piekarnika, lekko ostudź. Wtedy możesz ją spokojnie pokroić.
Tarta najlepiej smakuje z lekką sałatką. Mieszanka sałat, małe pomidorki, sos balsamico (oliwa,miód,ocet balsamiczny, musztarda francuska).