Pieczony miodowy łosoś

Prosty i smaczny przepis na łososia, nie tylko od święta. Lekko słodki i delikatny, a co najważniejsze gotowy w 25 minut.


Składniki:

  • Filet z łososia (ilość dowolna, tak aby zmieścił się w żaroodpornym naczyniu)
  • Cytryna
  • Oliwa
  • Orzechy włoskie
  • Miód
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  1. Myjemy fileta z łososia i układamy w żaroodpornym naczyniu.
  2. Solimy go i pieprzymy.
  3. Pryskamy lekko oliwą/olejem.
  4. Wyciskamy cytrynę na niego (na jeden kawałek 150 gram ok. 1 łyżeczka soku z cytryny)
  5. Polewamy paskami miodu (maziamy po łososiu, nie za dużo)
  6. Posypujemy posiekanymi orzechami.

Łosoś to zdrowa i pyszna alternatywa dla tych co w święta nie lubią karpia w panierce. Ten przepis oczywiście poleca się również na inne okazję i nie tylko od święta! 🙂


 

 

Dodaj komentarz