Prosty i smaczny przepis na łososia, nie tylko od święta. Lekko słodki i delikatny, a co najważniejsze gotowy w 25 minut.
Składniki:
- Filet z łososia (ilość dowolna, tak aby zmieścił się w żaroodpornym naczyniu)
- Cytryna
- Oliwa
- Orzechy włoskie
- Miód
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- Myjemy fileta z łososia i układamy w żaroodpornym naczyniu.
- Solimy go i pieprzymy.
- Pryskamy lekko oliwą/olejem.
- Wyciskamy cytrynę na niego (na jeden kawałek 150 gram ok. 1 łyżeczka soku z cytryny)
- Polewamy paskami miodu (maziamy po łososiu, nie za dużo)
- Posypujemy posiekanymi orzechami.
Łosoś to zdrowa i pyszna alternatywa dla tych co w święta nie lubią karpia w panierce. Ten przepis oczywiście poleca się również na inne okazję i nie tylko od święta! 🙂