Najlepszy barszcz wigilijny

Wszyscy co roku zachwalają, a mąż chciałby go jeść nie tylko w święta. Pyszny wigilijny barszcz, któremu aromatu dodają suszone grzyby, a słodkości cynamon, goździk i anyż…


Składniki (na garnek 5 l):

  • 2 kg buraków
  • warzywa rosołowe (jedna tacka)
  • 40g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • 12 ziaren pieprzu
  • 3 goździki
  • kora cynamonu
  • gwiazdka anyżu
  • Przyprawa zdrowa vegeta (kupna lub własna)
  • 3 łyżki octu
  • zakwas z buraka 500 ml (ja kupuje taki BIO)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  1. Pieczemy w piekarniku lub opalamy na gazie nieobraną cebulę i czosnek (aż będą lekko czarne).
  2. W garnku wsypujemy grzyby i upieczoną cebulę i czosnek. Zalewamy 500 ml wody i gotujemy 25 minut.
  3. W międzyczasie do garnka dodajemy umyte warzywa rosołowe, liście laurowe, ziarna pieprzu i angielskie ziele.
  4. Obieramy buraki i kroimy je na małą kostkę lub mielimy w robocie kuchennym na małe kawałki, ale nie papkę.
  5. Buraki dodajemy do garnka z wywarem grzybowy (po 25 minutach).
  6. Wrzucamy goździki, anyż i laskę cynamonu. Dodajemy 2 łyżki zdrowej vegety.
  7. Zalewamy wodą po po brzeg garnka, tak aby zalać całe buraki i resztę składników.
  8. Gotujemy pod przykryciem 2 godziny na średnim ogniu.
  9. Po tym czasie wyłączamy piec. Dodajemy do barszczu ocet.
  10. Wyławiamy cebulę i czosnek w miarę możliwości. Zostawiamy w chłodnym miejscu (np. na balkonie) na całą noc.
  11. Rano przecedzamy barszcz, dodajemy zakwas oraz solimy i pieprzymy do smaku.
  12. Barszczu wychodzi ok. 3 litry razem z zakwasem.

Czujecie ten aromat w całym domu? Mmmm święta! 🙂 Barszcz smakuje znakomicie z uszkami lub z pasztecikami, co kto woli!

Wesołych Świąt!


 

 

Dodaj komentarz