Makaron z dynią

Mam dla Was jesienny obiad. Pyszny, sycący, kusi pomarańczowym kolorem dyni. W różnych wersjach mięsnej i vege.


Składniki (2 porcje):

  • Makaron orkiszowy/pełnoziarnisty
  • 1 mała dynia (jak ze zdjęcia) lub połowa dużej
  • 1 cebula
  • Łyżka oleju
  • 200-300 gram piersi z indyka (wersja vege: bez mięsa lub z pół puszki ciecierzycy)
  • 200 ml śmietany (wersja vege: 200 ml mleka kokosowego)
  • Trochę startego parmezanu/granda padano (wersja vege: płatki drożdżowe)
  • Łyżeczka tymianku
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej startej lub z torebki
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  1. Na oleju, w głębokiej patelni, podsmażamy pokrojoną cebulę w kostkę. Dodajemy szczyptę soli do smażenia, aby cebula puściła soki.
  2. Kroimy w kostkę obraną dynię oraz indyka i wrzucamy na patelnie.
  3. Smażymy od 5 minut, mieszając, potem przykrywamy i dusimy na średnim ogniu ok. 10-15 min (tak żeby dynia zmiękła, a indyk nie był surowy, to zależy od tego jak duże kawałki dodaliście).
  4. Gotujemy makaron wedle instrukcji na opakowaniu.
  5. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę/mleko kokosowe. Dodajemy również tymianek oraz gałkę muszkatołową. Solimy, pieprzymy do smaku.
  6. Dusimy jeszcze 5 minut.
  7. Ugotowany makaron przekładamy na talerz, polewamy sosem i dodajemy łyżkę startego sera.
  8. Możemy dodać również świeży rozmaryn na koniec.

Uwielbiam takie sycące i rozgrzewające obiady w jesienne, zimne dni. Zdrowy, wartościowy posiłek, a do tego pyszny. Smacznego!


 

 

Dodaj komentarz