Krem z buraka

Jedna z moich ulubionych zup krem. Słodycz pieczonego buraka i mleka kokosowego, a do tego pożywne dodatki. Mniam.


Składniki (ok. 4-5 porcji):

  • 5-6 średnich buraków
  • 200 ml mleka kokosowego (może być też śmietana, ale efekt będzie gorszy)
  • 1 cebula
  • Łyżka oleju
  • Zdrowa vegeta (zróbcie sami, lub np. Vegeta Natur lub inna Eko)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  1. Pieczemy buraki owinięte w folii 1,5h w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  2. Studzimy je (szybko będzie pod zimną wodą) i obieramy (skórka powinna sama odchodzić).
  3. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż będzie szklista. Solimy ją odrobinkę. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę buraki.
  4. Zalewamy buraki wodą trochę ponad wysokość buraków w garnku.
  5. Dodajemy zdrową vegetę ok. 1 kopiatą łyżkę
  6. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Do miękkości buraków.
  7. Dodajemy mleko kokosowe.
  8. Blendujemy dokładnie
  9. Solimy i pieprzymy do smaku (pieprz poprawia smak tej zupy).

Taka zupa może być pełnowartościowym posiłkiem, kiedy dodacie do niego wkładkę w postaci białej fasoli (z puszki lub wcześniej ugotowanej) albo pokrojonego w kostkę, ugotowanego ziemniaka. Smakuje dobrze również z gotowaną ciecierzycą.*

*Z Fasolą/ciecierzycą – dostarczycie sobie białka. Z ziemniakiem – dostarczycie sobie węglowodanów.


 

 

Dodaj komentarz