Jedna z moich ulubionych zup krem. Słodycz pieczonego buraka i mleka kokosowego, a do tego pożywne dodatki. Mniam.
Składniki (ok. 4-5 porcji):
- 5-6 średnich buraków
- 200 ml mleka kokosowego (może być też śmietana, ale efekt będzie gorszy)
- 1 cebula
- Łyżka oleju
- Zdrowa vegeta (zróbcie sami, lub np. Vegeta Natur lub inna Eko)
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- Pieczemy buraki owinięte w folii 1,5h w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Studzimy je (szybko będzie pod zimną wodą) i obieramy (skórka powinna sama odchodzić).
- W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż będzie szklista. Solimy ją odrobinkę. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę buraki.
- Zalewamy buraki wodą trochę ponad wysokość buraków w garnku.
- Dodajemy zdrową vegetę ok. 1 kopiatą łyżkę
- Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Do miękkości buraków.
- Dodajemy mleko kokosowe.
- Blendujemy dokładnie
- Solimy i pieprzymy do smaku (pieprz poprawia smak tej zupy).
Taka zupa może być pełnowartościowym posiłkiem, kiedy dodacie do niego wkładkę w postaci białej fasoli (z puszki lub wcześniej ugotowanej) albo pokrojonego w kostkę, ugotowanego ziemniaka. Smakuje dobrze również z gotowaną ciecierzycą.*
*Z Fasolą/ciecierzycą – dostarczycie sobie białka. Z ziemniakiem – dostarczycie sobie węglowodanów.