Zapiekana owsianka

Znudziła się zwykła owsianka? Masz ochotę na jakiś deser, ale fajnie gdyby był zdrowy? Idealny pomysł to zapiekana owsianka!


Smakuje trochę inaczej niż zwykła owsianka, bo płatki tworzą zwartą strukturę, którą odrywa się łyżeczką, a truskawki są zapieczone i ciepłe. Trochę jak deser crumble. Takie danie możecie sobie zaserwować, kiedy macie ochotę na coś słodkiego albo na śniadanie. Możecie przygotować dzień wcześniej, a  rano zapiec w piekarniku.

Składniki (1 porcja):

  • 50 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka (krowiego, roślinnego, jakie lubicie)
  • łyżeczka miodu/syropu z agawy
  • 6 sztuk truskawek
  1. Ugotować płatki owsiane na mleku do miękkości.
  2. Dodać miód/agawę
  3. Rozłożyć płatki do naczynia żaroodpornego
  4. Pokroić truskawki w paseczki i ułożyć na owsiance w ładny wzór
  5. Zapiec ok. 20-30 min w piekarniku nagrzanego do 180 stopni

Uwaga! Będzie pachniało w całym domu pieczonymi truskawkami, mmmm!


 

Dodaj komentarz