Domowe lody na majowe upały

W tym roku upały przyszły trochę szybciej. Taka pogoda od razu zachęca do zimnych słodyczy. Na szczęście nie musimy sobie ich odmiawiać. Wystarczy przyrządzić zdrową wersję lodów. A jest ich mnóstwo.


Jagodowo śmietankowe

  • 300 g Zamrożonych jagód (można kupić gotowca lub samemu zamrozić)
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeżeli ktoś lubi słodsze)

Zblendować.

Banan i masło orzechowe

Moje ulubione! MNIAM!

  • Zamrożony banan (wystarczy 30 min w zamrażalniku)
  • 2 łyżki masła orzechowego

Zblendować.

Truskawkowo bananowe

  • 400 g zamrożonych truskawek
  • Banan
  • 1 łyżka ksylitolu

Zblendować.

 

Podawać w  miseczkach lub w wafelku.

Info dla bezglutenowców: W internecie można zakupić bezglutenowe wafelki. Nie trzeba rezygnować z tych pyszności 🙂


To moje sprawdzone smaki. Oczywiście możecie miksować inne kombinacje. Owoce plus trochę ksylitolu na pewno w każdej postaci będą lepszą opcją niż kupne lody z ogromną ilością cukru i dopełniaczy smaku.

 

Dodaj komentarz