W tym roku upały przyszły trochę szybciej. Taka pogoda od razu zachęca do zimnych słodyczy. Na szczęście nie musimy sobie ich odmiawiać. Wystarczy przyrządzić zdrową wersję lodów. A jest ich mnóstwo.
Jagodowo śmietankowe
- 300 g Zamrożonych jagód (można kupić gotowca lub samemu zamrozić)
- 5 łyżek śmietany 18%
- 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeżeli ktoś lubi słodsze)
Zblendować.
Banan i masło orzechowe
Moje ulubione! MNIAM!
- Zamrożony banan (wystarczy 30 min w zamrażalniku)
- 2 łyżki masła orzechowego
Zblendować.
Truskawkowo bananowe
- 400 g zamrożonych truskawek
- Banan
- 1 łyżka ksylitolu
Zblendować.
Podawać w miseczkach lub w wafelku.
Info dla bezglutenowców: W internecie można zakupić bezglutenowe wafelki. Nie trzeba rezygnować z tych pyszności 🙂
To moje sprawdzone smaki. Oczywiście możecie miksować inne kombinacje. Owoce plus trochę ksylitolu na pewno w każdej postaci będą lepszą opcją niż kupne lody z ogromną ilością cukru i dopełniaczy smaku.