Ryż, batat, brokuł z sosem orzechowym

Banalne, pyszne i vege. Takie jest to danie. Połączenie brokuła z sosem orzechowym to mistrzostwo. Musicie spróbować.


Ryż, batat, brokuł z sosem orzechowym

Połączenie tych smaków może nie jest oczywiste, ale świetnie do siebie pasuje. Dodatkowo, mimo, że jest to danie wegańskie, zawiera aż ok. 18 gram białka! Da się? Da się…

Składniki (2 porcje):

  • 150 gram ryżu (ja użyłam czarnego)
  • 1 batat
  • 1/2 główki brokuła
  • 10 g sezamu jasnego
  • 40 gram masła orzechowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • szczypta kolendry (opcjonalnie)
  • sól
  1. Myjemy i owijamy folią batata. Pieczemy go w 200 stopniach, 40 min. Obieramy ze skórki (powinna sama odchodzić).
  2. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, oraz gotujemy brokuła ok. 7 minut (bez przykrycia wtedy będzie mocno zielony)
  3. W rondelku podgrzewami mleko kokosowe, dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, kolendrę. Mieszamy, aż powstanie kremowy sos.
  4. Nakładamy na talerz ryż, na górę dodajemy pokrojonego w kostkę batata, brokuła, polewamy sosem i posypujemy sezamem.

Mniam! 


 

2 Komentarze

Dodaj komentarz