Szakszuka i kanapki z hummusem paprykowym

Szakszuka i hummus to typowo izraelskie smaki oraz przepyszna i przezdrowa propozycja na śniadanie


 

Szakszuka

to taka „jajecznica” izraelska. Jest to fajna alternatywa dla osób, którym znudziły się zwykłe jajka. Dodatkowo duża ilość papryki i pomidorów sprawia, że w taki posiłek zawiera dużo witamin i minerałów.

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 1/2 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml pomidorów z kartonika
  • łyżka oliwy
  • szczypta papryki słodkiej,ostrej,wędzonej
  • pół łyżeczki mielonego kuminu (ja użyłam moździerza)
  • sól, pieprz
  1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany czosnek. Dodajemy wszystkie przyprawy.
  2. Jak papryka trochę zmięknie dodajemy pomidory z kartonika i nadal chwilę smażymy.
  3. Wbijamy jajka. Czekamy aż się zetną w taki sposób, żeby białko było białe, a żółtko płynne (jak na zdjęciu poniżej).
  4. Lekko solimy i pieprzymy.
  5. Dodajemy świeżej kolendy/pietruszki.

Hummus paprykowy

Jeżeli znudził Wam się klasyczny hummus, polecam właśnie ten, paprykowy. Jest lekko słodki i przepyszny do kanapek z warzywami.

Składniki:

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 100g tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • soda oczyszczona
  • sól
  1. Namaczamy ciecierzycę przez noc (ja nawet 24h) w wodzie z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Dzięki temu pozbędziemy się substancji nieodżywczych.
  2. Następnego dnia przepłukujemy ciecierzycę i gotujemy w nowej wodzie z dodatkiem połowy łyżeczki sody ok. 40 min.
  3. Paprykę przekrajamy na pół, wyjmujemy środek i pieczemy w piekarniku ok. 35 min (aż do czarnej skórki).
  4. Upieczoną paprykę obieramy ze skóry (powinna sama odchodzić), blendujemy z czosnkiem.
  5. Dodajemy ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, solimy do smaku i wszystko razem blendujemy. Podczas blendowania dolewamy powoli lodowatej wody (ok. 2/3 szklanki) do momentu wytworzenia kremowej konsystencji.
  6. Podajemy z dobrej jakości pieczywem np. w formie kanapek z warzywami. U mnie z ogórkiem, papryką i kolendrą, posypane słodką papryką.

 

Pyszne, proste, izraelskie smaki!


Dodaj komentarz