Dlaczego psychodietetyka?

 

Oficjalne rozpoczęcie blogowania na własnej stronie www, chciałabym zacząć od wyjaśnienia Wam, czym w ogóle jest psychodietetyka i dlaczego uważam, że jest to klucz do sukcesu przy zmianie nawyków żywieniowych (za czym idzie oczywiście zdrowie i poprawa sylwetki).

W zakładce o mnie opisałam już moją drogę do tego jak znalazłam się na psychodietetyce, ale nie napisałam o tym czym zajmuje się specjalista psychodietetyki.

Psychodietetyk to taka osoba, która musi posiadać wiedzę z zakresu psychologii i dietetyki. Nie oznacza to jednak, że jest specjalistą od wszystkiego. Uważam, że jeżeli nie ma dodatkowych specjalizacji i ukończonej dietetyki klinicznej, nie powinien on np. rozpisywać diet dla poszczególnych jednostek chorobowych. Oczywiście może z takim pacjentem współpracować i jego zadanie jest również bardzo znaczące w procesie powrotu do zdrowia, ale polega bardziej na motywowaniu lub podtrzymywaniu motywacji do zmiany nawyków żywieniowych, na znajdowaniu dostosowanych do osoby rozwiązań na odpowiednie żywienie. Ta sytuacja dotyczy również drugiej sytuacji czyli psychodietetyka, który nie jest psychologiem. Taki psychodietetyk bez dodatkowych specjalizacji nie powinien zajmować się osobami z zaburzeniami odżywiania, ponieważ nie ma wystarczającej wiedzy na temat rozpoznawania i leczenia zaburzeń, które niestety często nie występują pojedynczo. To znaczy, że osoba która ma np. jadłowstręt psychiczny (anorexia) może posiadać również inną chorobę np. depresję. I znowu… taki psychodietetyk może być świetnym specjalistą w edukacji żywieniowej takiego pacjenta, ale bez wiedzy psychologicznej nie jest w stanie wspomóc pacjenta w depresji.

Myślę, że już pokrótce zaznaczyłam czym zajmuje się psychodietetyk, czyli wspieraniem pacjenta w procesie zmieniania nawyków żywieniowych. Chciałabym dać Wam pełen pogląd na to kim jest taki specjalista, także wypunktowałam obszary nad którymi pracuje się w gabinecie psychodietetyka:

    • edukacja żywieniowa, psychodietetyk wyjaśnia czym jest zdrowe odżywianie i koryguje błędy pacjenta opierając się na wiedzy naukowej (np. pacjent uważa, że tłuszcze tuczą i ich nie je, psychodietetyk wskazuje zdrowe tłuszcze tłumacząc, że ważna jest jakość i ilość kalorii),

 

    • motywacja, psychodietetyk odkrywa w jakim punkcie zmiany nawyków żywieniowych znajduje się pacjent i pracuje nad dalszym procesem tych zmian. Podtrzymuje, wzmacnia lub buduje motywacje do zmiany,

 

    • potrzeby realizowane poprzez jedzenie,  człowiek zaspakaja przeróżne potrzeby poprzez jedzenie. Nie tylko potrzebę jaką jest głód. Psychodietetyk rozmawiając z pacjentem dowiaduje się jakie potrzeby spełnia u niego jedzenie,

 

    • emocje związane z jedzeniem, jak pewnie wiadomo człowiek wiąże pewne emocje z jedzeniem. Np. zajada stres. Psychodietetyk pracuje z pacjentem w taki sposób, aby zwalczyć takie zachowania oraz aby rozładowywać stres związany ze zmianą nawyków żywieniowych,

 

    • nauka elastyczności w żywieniu, to chyba mój ulubiony punkt. Niestety dostając gotową rozpisaną dietę lub zamawiając katering dietetyczny, nie uczymy się na czym polega zdrowe i racjonalne odżywianie. Dlatego właśnie stosując takie rozwiązanie chudniemy (to oczywiste przy przy dobrze rozpisanej diecie), ale potem chcąc być samodzielnym wracamy do dawnej wagi lub co gorsze, przybieramy jeszcze więcej na wadze. Nasz mózg nie lubi ciągłej kontroli i wyrzeczeń. Psychodietetyk uczy jak racjonalnie się odżywiać oraz radzić sobie w szczególnych sytuacjach  (np. podczas wyjazdu na wakacje). Sztywność w żywieniu nie jest dobra na dłuższą metę i chyba nikt nie chce do końca życia jeść według rozpiski na kartce i liczeniu kalorii,

 

    • naturalna równowaga,  stres, przyzwyczajenia, marketing niezdrowej żywności to wszystko powoduje, że ludzie zaburzają sobie naturalną kontrolę głodu i sytości. Jemy już nie tylko dlatego, że faktycznie jesteśmy głodni, tylko również z powodu przyzwyczajeń lub kultury. Czy w kinie jemy popcorn bo jesteśmy głodni? Psychodietetyk stara się wyczulić pacjenta na sygnały płynące z organizmu. Nauczyć go naturalnej kontroli, która spowoduje, że pacjent przestanie się objadać i spożywać zbyt duże ilości jedzenia. Dzięki temu będzie można po jakimś czasie zapomnieć o ciągłym liczeniu kalorii i rozpisywaniu każdego posiłku,

 

    • zmiana nawyku, psychodietetyk pracuje z pacjentem nad skutecznymi sposobami zmiany nawyku.

 

Jak widzicie cały proces zmiany nawyków jest bardzo indywidualny. I to moim zdaniem jest kluczem do sukcesu. Każdy pacjent traktowany jest jako odrębna historia, nie ma gotowych rozwiązań dla każdego. W psychodietetyce jedzenia nie traktuje się tylko jako liczbę spożywanych kalorii, a praca z pacjentem to nie tylko mówienie co jest złe, a co dobre.

Po dobrej współpracy z psychodietetykiem pacjent powinien być samodzielny, powinien mieć podstawową wiedzę na temat prawidłowego żywienia, być elastyczny, lubić nowy styl żywienia. Dzięki takiemu innowacyjnemu podejściu do zmiany nawyków żywieniowych, jest szansa na zmianę statystyk pokazujących, że ponad 80% osób w ciągu 5 lat ma efekt jojo… Jest to przerażające, ale skoro tak pokazują statystyki, to znaczy, że do tej pory coś w procesie odchudzania i zmieniania nawyków żywieniowych było robione nie tak jak trzeba…

Obserwując jak osoby męczą się na różnego rodzaju dietach nieprzynoszących efektów, widząc ich efekty jojo, frustrację i w konsekwencji negatywny stosunek do jedzenia zaczęłam się zastanawiać, że coś jest nie tak… Teraz widzę nadzieję, że można temu zaradzić, a ja chcę to zrobić. I dlatego właśnie pokochałam psychodietetykę 🙂 .

Dodaj komentarz