Sałatka z burakiem i fetą

Szybka, zdrowa sałatka, gotowa w 5 minut. Mniam!


Jest już późno, a ja zrobiłam się głodna. Potrzebowałam zjeść coś szybkiego, lekkiego i pożywnego. Sałatka z burakiem! To jest to!

Baza: szpinak/rukola/roszpunka

Dodatki: pieczony burak, owcza feta/ser kozi, kiełki soczewicy, pestki dyni

Sos: łyżeczka oliwy, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, łyżeczka octu jabłkowego

Info: aby przygotować taką sałatkę w 5 minut, buraka upiekłam parę dni wcześniej i trzymałam w lodówce. Aby upiec idealnego buraka myjemy go, zawijamy w folie i pieczemy na 200 stopniach 1h-1,5h w zależności od wielkości. Następnie jak ostygnie skórka prawie sama odchodzi. Takiego buraka możemy dodawać do sałatek, kanapek, obiadu.

I jak? Zjedlibyście?

Dodaj komentarz